2012. június 12., kedd

Gyümölcspüré

Milyen a tápláló, paleo gyümölcspüré?

Hozzávalók:
  • a baba korának megfelelő friss vagy mirelit gyümölcs: én két- esetleg háromfélét szoktam: almát vagy körtét valami egyébbel (szilva, meggy, őszibarack -  jó esetben ezek kaphatóak télen is mirelit formában, banán, cseresznye), de ez ízlés kérdése
  • gesztenye (mirelit, hámozott, szemes) vagy kókuszliszt

Elkészítés:

200 g-nyi gesztenyét vízben megfőzök. A víz nagy része elfő, ami megmarad azzal botmixerrel összeturmixolom, sőt mostanában már csak szétnyomkodom egy spéci fa gyümölcspasszírozóval (Metroban vettük annak idején, de nem gondoltuk, hogy erre fogjuk majd használni), az aznapi adag kivételével jégkockatartóba teszem és lefagyasztom. Ez nagyjából 5-6 napi adag.
A gyümölcsöket megmosom, meghámozom és felaprítom.
3 jégkockányi felolvasztott gesztenyét (kb. 50 g) és 200 g gyümölcsöt botmixerrel pépesítek. A mennyiség babafüggő, Manócska 10 hónaposan ezt az adagot már kevesli a két főzelékes étkezése között :)
A gesztenye többek között sok jó szénhidrátot, rostot, káliumot és C-vitamint tartalmaz.
A változatosság kedvéért és mert jó fehérjeforrás, rostban gazdag és hipoallergén hetente egyszer gesztenye helyett 2-3 lapos babakanál kókuszliszt kerül a gyümölcspürébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése