2012. június 5., kedd

Főzelék

Miből és hogyan készül Manócska főzeléke?

Hozzávalók:

A paleo főzelék természetesen krumplit nem tartalmaz, csak egyéb zöldsége(ke)t, húst, zsiradékot, fűszert és pici főzővizet vagy anyatejet.
A zöldség és a hús lehet bármi, ami paleo, a baba korának éppen megfelelő, ezek akár keverhetőek is:
  • minden újonnan bevezetett zöldséget lehet cukkinivel keverni, ettől kevésbé erőteljes az új íz, illetve így kisebb mennyiséget kap az újból (allergizálás, K betűs zöldségek puffasztó hatása vagy mennyire fogja meg a székletét tesztelése miatt)
  • a későbbiekben is keverhető pl. a spenót, a sóska cukkinivel
  • csupán a változatosság kedvéért
  • minden főzelékhez adható hagyma és/vagy fokhagyma is, ízlés kérdése
A hús lehet kockázott vagy darált, vízben/levesben főtt vagy serpenyőben/sütőben sült. Mennyiségét tekintve több, mint az ajánlott, olyan 1/3-a, 1/4 a teljes főzeléknek. Eddigi tapasztalataim alapján egy közepes fél csirkemell kb. 2-3 adag főzelékhez elég.

A zsiradék lehet olívaolaj, liba/kacsa- vagy kókuszzsír.
A fűszert is az életkor határozza meg, illetve hogy milyen főzelék készül éppen (pl. petrezselyem, metélőhagyma, zellerlevél, kapor, majoranna).
A hozzáadott folyadék mennyisége függ a hús mennyiségétől és zöldség levesességétől is.


Elkészítés:

A zöldség(ek) elektromos párolóban készül(nek). Praktikus, mert egyszerre többféle zöldség is készíthető benne. Ha a főzésidejük különbözik, akkor külön tálba érdemes tenni és a rövidebb főzési időt igénylőt felülre, ha elkészült, levehető, a többi párolható tovább. Nem utolsó sorban talán így marad a legtöbb vitamin a zöldségekben.

A hús a zsiradékkal, az esetleges hagymával/fokhagymával és a fűszerekkel külön lábasban/tepsiben készül.

Ha minden kész, akkor összeöntöm őket és botmixerrel pépesítem.
Talán ez a folyamat legmacerásabb része: a kívánt zöldségeket szoktam először a konyhamérlegen álló edénybe (botmixer keverőtálja vagy Manócska bögréje, ha csak 1 adag készül) tenni, ezt követően annyi húst és főzővizet teszek hozzá, hogy 1-2-3-4 egész adag (200 vagy 250 gramm, ugyanis ennyi fér a poharakba) kijöjjön belőle, illetve a megfelelő állagú (ne túl sűrű, de ne is leveses) legyen, ehhez szükséges némi számolgatás és/vagy szemmérték. Ha marad még hús, az 1-2 napig a hűtőben várja a sorát vagy a mi levesünkbe kerül.

Ha több adag készül, akkor a maradékot anyatejes poharakban a fagyasztóba teszem.

Ha fogyasztáskor mégis túl sűrűnek tűnik a főzelék, akkor a lefejt anyatejből vagy vízből teszek még bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése