2012. május 29., kedd

Hozzátáplálás - mikor, mit, mennyit

Manócska a botmixerrel pürésített almával ismerkedett meg először. Két héten át csak ezt kapta napi háromszor szoptatás után. Az adagját folyamatosan növeltük (először csak egy-két falat, egy-két kiskanál, 10 ml, 25 ml, majd a 3. héttől 45 ml).
A 3. héten második étkezésre főtt, pici főzővízzel pürésített sárgarépát kapott (10ml, 20 ml, majd almával kiegészítve 45 ml-re).
A 4. héttől szoptatás után már csak napi kétszer kapta a szilárd ételt (második étkezésre valami újat magában vagy valami régebben bevezetettel, negyedik étkezésre kétféle, régebben bevezetett ételt keverve), viszont már nagyobb adagokat (akár 100-150 grammot) is megevett.
Mivel allergiás reakciót nem mutatott semmire, a továbbiakban öt naponta ismertettük meg valami új ízzel, hol gyümölccsel, hol zöldséggel.
A 6. héttől főtt édesburgonyát kevertünk a zöldségekhez két héten át, de mivel jobban utánaolvastunk (ez sem paleo), elhagytuk.
A húst a 7. héten vezettük be, főtt csirkemell formájában, elhagyva a tízórai szoptatást, ekkor már 150-200 grammokat evett, ebből az első pár nap után már 50 gramm volt a husi a megmaradt főzővizével együtt. Ekkortól kap tisztított vizet inni.
A 8. héttől főtt szemes gesztenyével dúsítjuk a gyümölcsöket, szintén fokozatosan emelve a gesztenye hányadát, először 15 grammokat kapott.
A 12. héten ismét elhagytunk egy szoptatást, így 200-250 grammnyi gyümölcs fogy el a negyedik étkezés során, immár 30 grammnyi gesztenyével. Ekkor vezettük be a főtt pulykamellet is.
A 16. héten hagytuk el a középső szoptatást, ekkortól két főzeléket kap: másodjára (kb. 250 gramm) és negyedjére (kb. 200 gramm), melynek kb. a 1/3-a a főzővizes hús, harmadjára a gyümölcsöt 50 gramm gesztenyével (kb. 250 gramm).
A 17. héten kipróbáltuk a kókuszlisztet a gyümölcsbe gesztenye helyett: először egy lapos babakanálnyi tettem, az adagot kanalanként emeljük, egy héten egyszer kapja így a gyümölcsöt.
A 18. héten a levesünkben főtt csirkemájból kapott a zöldségéhez. Azóta a reszelt májból (hagyma, máj, majoranna) teszünk a főzelékéhez, heti egyszer.
A 20. héten (közel 10 hónaposan) a spenót főzelékhez tettem egy negyed jól megfőtt tojás sárgáját. Hetente egy negyeddel növeltük az adagot, így hetente már egy tojás sárgáját kap.
A 22. héten darált marhahúst kapott a zöldséghez.
A 24. héten paleo sertés fasírtból (hagyma, hús, tojás, fűszerek), később sárgarépás fasírtból kapott a zöldséghez.
A 25. héten vezettük be a reggelit (a felkelés utáni anyatejet kiegészítendő), ez fél banánból és valami egyéb, kevésbé édes gyümölcsből készül, adagja kb. 150 g, 1 évesen 200 g-ra emeltük.
Közel egyévesen már kapott kacsacombot, pulyka felsőcombot is.
Egy évesen vezettük be a halat (lazac) és a tojásfehérjét (először csak egy negyedet, majd felet, végül egészet, most már 2 sárgáját és 1 fehérjét kap egy-egy spenóthoz vagy sóskához, összesen hetente kétszer).

Abban, hogy mit mikor vezessünk be és hogyan Vida Ági Nagy babaszakácskönyve és a saját kreativitásunk van/volt segítségünkre. A babaszakácskönyv innen tölthető le:
http://www.kismamablog.hu/konyvek.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Igazán hasznosakat olvastam itt! :) Köszönöm!
    Kérdésem az, hogy gesztenye helyett használhatok-e gesztenyelisztet? Kókusz lisztet főzve v nyersen nyers gyümölcsökkel? Reszeléket, abból sutit tojás sárgájával? (9 hónapos bubának)
    Köszönettel, Éva

    VálaszTörlés