Mandulás mázas
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (én 20*20 cm-es tepsiben sütöttem):
2 db tojás
50-75 g xilit (ízlés szerint)
6 evőkanál kókusztej (nekem 2 evőkanál kókuszkrém + 4 evőkanál víz)
8 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg őrölt blansírozott mandula
1-2 teáskanál sütőpor/szódabikarbóna
50-75 g xilit (ízlés szerint)
6 evőkanál kókusztej (nekem 2 evőkanál kókuszkrém + 4 evőkanál víz)
8 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg őrölt blansírozott mandula
1-2 teáskanál sütőpor/szódabikarbóna
A mandulás mázhoz:
5 dkg vaj
75 g (eredetileg 100 g) mandulaszelet
3-5 dkg xilit
2 evőkanál mandulaliszt
4-5 evőkanál kókuszkrém
1 teáskanál vaníliakivonat
75 g (eredetileg 100 g) mandulaszelet
3-5 dkg xilit
2 evőkanál mandulaliszt
4-5 evőkanál kókuszkrém
1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral kibéleljük a tepsit. A tojások fehérjét keményre verjük. A tojások sárgáját habosra verjük a xilittel, majd hozzákeverjük a tejet, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot, és végül a mandulát és a sütőport is. Óvatosan kanállal hozzákeverjük a felvert fehérjét. A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 20 percig sütjük. Fontos, hogy ne süljön át teljesen, mert még a mandulás mázzal is sütjük 10 percig. Tehát kivételesen az a jó, ha még ragad a tűre tészta. Közben elkészítjük a mandulás mázat: a vajat megolvasztjuk egy kis lábasban, majd hozzáadunk minden egyebet, és folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt összeolvasztjuk. Ha eltelt a sütési idő, kivesszük a sütőből a félkész tortát, a tetején eloszlatjuk a mandulás mázat, majd visszatoljuk a sütőbe, és 200 fokon további kb. 10 perc alatt készre sütjük. Ha már piros, akkor jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése