2013. szeptember 20., péntek

Paleo reggeli harmat

Egyik kolléganőm készített a minap reggeli harmatot. Nagyon jól nézett ki, muszáj voltam valami hasonló kinézetűt paleo alapanyagokból készíteni. Sikerült. Aki kóstolta, dícsérte, sőt: ez a verzió mindenkinek jobban ízlett.

Hozzávalók:

tésztához:
4 nagyobb tojás
75 g xilit
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál citromlé
60 ml paleolaj
5 dkg kókuszliszt
fél teáskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál holland kakaópor

golyókhoz:
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg olvasztott vaj
5 dkg xilit
2 evőkanál kókuszkrém

krémhez:
4 dl kókusztej
2 tojás sárgája
5 dkg xilit
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál kókuszliszt
2 zselatinlap

Elkészítés:
A krémhez a kókusztejet a sárgájával, a xilittel és a vaníliával elkeverjük, elkezdjük melegíteni folyamatosan kevergetve (én kézi mixert használtam). Ha majdnem felforrt hozzákeverjük a kókuszlisztet is, visszatesszük a tűzhelyre, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik. Ekkor beletesszük a vízbe áztatott zselatinlapot is és már csak 1-2 percig főzzük, botmixerrel elkeverjük, hogy simább állagú legyen. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk.
A golyókhoz a kókuszreszelék felét megőröljük, hozzátesszük a többi hozzávalót is és kézimixerrel összekeverjük. Betesszük a hűtőbe.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a citromlével keményre felverjük. A sárgájákat a xilittel és a vaníliával habosra keverjük, majd az olajat is hozzáadjuk. Nagyjából a sárgájás massza felét átkanalazzuk a fehérje egyik felére és a fehérje másik felét a maradék sárgájához, hozzáadunk 25-25 g kókuszlisztet és negyed-negyed teáskanál szódabikarbónát, az egyik félhez a kakaóport is és óvatosan összekeverjük (úgy, hogy ne törjön össze a hab). A fehér tésztát egy 20*20 cm-es vagy hasonló alapterületű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük és a kakaós tésztát a fehérre öntjük, ismét elegyengetjük.
A hűtőből kivesszük a kókuszos masszát és kiskanálnyi mennyiségből golyókat formálunk, egyenletesen eloszlatva a tésztába nyomkodjuk. Majd a tetején a kakaós tésztát óvatosan elegyengetjük. 20 percig sütjük.
Amikor a tészta is kihűlt a krémet ráöntjük és kakaóporral megszórjuk. Hűtőben pihentetjük, míg meg nem dermed a krém.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése