2013. július 27., szombat

Paleo lekvárok

Tavaly még kenyérsütőgéppel készítettük a lekvárokat (xilittel és dzsemfix-szel). Előnye, hogy gyors és nem kell mellette állni, viszont egyszerre csak olyan 1-1,5 kg gyümölcs fér bele és csak van benne tartósítószer és még ki tudja mi minden. Idén nem ijedtünk meg az álldogálástól és a megromlásveszélytől, belevágtunk. Frissen, még langyosan nagyon finomak voltak, nem voltak túl édesek, érződött a gyümölcs íze.

Fahéjas meggylekvár

Hozzávalók:

3 kg meggy
2-3 tk. fahéj
1 csomag citromsav (szép marad tőle a színé és a zselésedésbe is besegít)
12 g agar-agar
0,5 kg xilit

Elkészítés:

Mosd meg, majd magozd ki a meggyet és tedd egy lábosba (én az IKEA-s eredetileg tésztafőző teflonosba szoktam, ez elég nagy és tuti nem ég oda). Tedd hozzá a xilitet, a fahéjat és a citromsavat. Eleinte nagy lángon főzd és sűrűn kavargasd, amíg levet nem ereszt, majd vedd kisebbre a lángot és úgy főzd tovább, időnként kevergesd meg. Közben botmixerrel keverj bele, de csak annyira, hogy darabos maradjon (ízlés kérdése). Ha nagyjából kész, akkor kevés hideg vízben old fel az agar-agart és keverd a lekvárhoz, hagyd egyet rottyanni és kész is. Töltsd meleg vízben álló, steril (kifőzött) befőttes üvegekbe, csavard rá a steril kupakokat (ez nálunk férfi munka) és fordítsd fejre 5 percre. Ezután mehet a száraz dunsztba. Pár nap múlva lehet címkézni és eltenni a spejzba. Mi kb. 2-3 dl-es üvegekbe szoktuk eltenni, így felbontás után hűtőben sem romlik meg, mert hamarabb elfogy :) Ebből az adagból 16 kis üveg lett.

(Levendulás) sárgabaraclekvár

Hozzávalók:

2,5 kg sárgabarack
1 csomag citromsav
350 g xilit
kevés szárított levendulavirág (teának való Herbáriásat használtam)

Elkészítés:

Mosd meg, majd magozd ki a sárgabarackot és tedd egy lábosba. Tedd hozzá a citromsavat. Eleinte nagy lángon főzd és sűrűn kavargasd, amíg levet nem ereszt, majd vedd kisebbre a lángot és úgy főzd tovább, időnként kevergesd meg. Fél időben keverd hozzá a xilitet is és főzd tovább. Ha kellően sűrű, akkor tedd meleg vízben álló, steril (kifőzött) befőttes üvegekbe. Ha levendulásan szeretnéd, akkor a tetejére szórj egy csipet levendulát. Próbaképp ebből nálunk 2 üveggel készült. Csavard rá a steril kupakokat és fordítsd fejre 5 percre. Ezután mehet a száraz dunsztba. Pár nap múlva lehet címkézni és eltenni a spejzba. Ebből az adagból 10 kis üveg lett.

Körtelekvár

Hozzávalók:

2-3 kg körte
1 csomag citromsav
150 g xilit

Elkészítés:

Mosd meg, majd a körtét hámozd meg, távolítsd el a magházat és vágd fel darabokra, végül tedd egy lábosba. Tedd hozzá a citromsavat és a xilitet. Eleinte nagy lángon főzd és sűrűn kavargasd, amíg levet nem ereszt, majd vedd kisebbre a lángot és úgy főzd tovább, időnként kevergesd meg. Fél időben keverd hozzá a xilitet is és főzd tovább. Ha kellően sűrű, akkor tedd meleg vízben álló, steril (kifőzött) befőttes üvegekbe. Csavard rá a steril kupakokat és fordítsd fejre 5 percre. Ezután mehet a száraz dunsztba. Pár nap múlva lehet címkézni és eltenni a spejzba. Ebből az adagból 4 közepes és 1 kis üveg lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése