2014. január 4., szombat

Rumos-diós pöfeteg

Annyira megtetszett a kinézete ennek a pöfetegnek, hogy muszáj voltam ilyet csinálni a munkahelyi karácsonyozásra. Először egy sima csokis verzióval próbálkoztam (sikertelenül - valamit biztos elrontottam, szétfolyt az egész, a cukor is elolvadt rajta, így keksszé törve fogyasztottuk el). Aztán az indexessel. Ez sem lett tökéletes (a cukor ezen is elolvadt és talán nem is repedezett meg annyira), de némi cselhez folyamodva már hasonlított (sütést követően, félmelegen szórtam meg porxilittel). A titok nyitját még mindig nem ismerem... de ízre kíváló (csak úgy falták a "nempaleos" kollégák).

Rumos-diós pöfeteg

Hozzávalók:

100 g étcsoki (én 85%-os kakaótartalmút használtam)
2 dkg vaj
1 tojás
3 dkg xilit
1ek rumaroma
6 dkg dió pirítva, darálva
3 dkg mandulaliszt
1 tk. szódabikarbóna

a szóráshoz/hempergetéshez xilit, illetve porxilit

Elkészítés:
A vajat és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Hűlni hagyjuk.
A tojást a xilittel és a rumaromával felverjük, majd a csokit hozzákeverjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a masszához adjuk, jól elkeverjük.
Minimum 2 órára hűtőbe tesszük.
Dió méretű gombócokat formázunk, először sima xilitbe, majd porxilitbe forgatjuk. Ha elolvas rajta a xilit (lehet, hogy a xilit a hibás? kristálycukorral nem próbáltam, mert az nincs itthon), akkor sütés után havasíthatjuk :)
180 fokon kb. 10 percig sütjük, akkor jó, ha még kissé puha (később megkeményedik a külseje).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése