2014. január 4., szombat

Házi ételízesítő

Nem tudom, említettem-e már, de nyár végén szert tettünk egy aszalóra (ár-érték arányban erre szavaztunk). Készült benne már mindenféle finomság: olajban eltett és "kopogós" aszalt paradicsom, aszalt szilva, aszalt körte, aszalt alma (Manócskának ez a kedvence, kicsit vastagabbra vágva, nem mint a bolti almachips) és legutóbb házi ételízesítő. Az ötlet és a recept Ökoanyutól származik.

Házi ételízesítő

2 répa
2 fehérrépa
1 zeller + zöldje (ez utóbbi nekünk épp nem volt itthon)
1 hagyma
1 édeskömény (ez viszont pluszban volt, beletettük)
1 csokor petrezselyem (ez is opcionális)

A zöldségeket kisebb darabokra vágjuk, majd adagonkánt az aprítóba tesszük. Ha kicsire összevágta, akkor tepsire terítjük és 80 fokos sütőben 3-4 órát szárítjuk résnyire nyitott ajtónál, nyáron lehet a szabadban is letakarva a napon. Aszalóban 1-2 sima tálcán elegyengetjük, majd ízlés kérdése, hány fokon, addig aszaljuk, míg nem zörög. Ekkor ismét beletesszük az aprítóba (én a botmixer aprítójába tettem) és porszerűvé aprítjuk. Jól záródó üvegbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése