2014. október 1., szerda

Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

tésztához:
2 db tojásfehérje
12 dkg darált mandula
1 ek. xilit
fél citrom héja

krémhez:
10 dkg vaj/ghi
2 tojás sárgája
fél dl kókusztej
1 ek. xilit
fél citrom héja
1 kk. citrom lé

díszítéshez: pirított mandula szeletek, étcsoki reszelék

Elkészítés:

A tésztához a fehérjéket a xilittel keményre verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mandulával és belereszeljük a citrom héjat. Sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. 20 cm-es tortaformát használjunk hozzá, mert nem lesz magas tészta.
A krémhez a tojásokat a kókusztejjel jól kikeverjük, majd rövid idő alatt - amíg elkezd sűrüsödni összefözzűk. Levesszük a tűzről és a vajat/ghit belerakjuk és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz a krém. Ha kihült, belereszeljük a citromhéját és belekeverjük a citrom levet.
Megkenjük a krémmel a torta tetejét, majd díszítjük pirított mandula szeletekkel, reszelt csokival.
Lehet duplázni is az adagot, és akkor vagy magasabb tortát kapunk, vagy két rétegűt is készítehetünk belőle. Ez a mennyiség négy főre pont elegendő volt, és még egy kis szelet maradt is, mert már a fiúk sem bírtak vele a vacsora után...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése